Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Dukan dijeta – recepti

Pravilno kuhanje obroka uz pridržavanje revolucionarne dijete

Kao i u svakoj dijeti, najvažniji dio osim volje za pridržavanjem pravila dijete je dobar izbor recepata, kako vam se prehrana ne bi pretvorila u jednoličan niz istih jela.

Sam Pierre Dukan složio je preko 350 recepata za svoju revolucionarnu Dukan dijetu, no kako knjiga još uvijek nije izašla na engleskom, veći dio hrvatskih surfera muku muči s receptima.

Donosimo vam par recepata koji vam mogu dati dobru ideju za početak, a kad shvatite principe dijete i kuhanja sigurno vam neće biti problem smisliti nova i zanimljiva jela.

Puretina s porilukom i sirom

Sastojci:

– file purećih prsa
– 2 velika poriluka
– pola kobasice za kuhanje
– 1 luk
– par dekagrama laganog tvrdog sira
– začini (origano, češnjak u prahu, bosiljak)

Način pripreme:

Obložite lim za pečenje aluminijskom folijom, pospite je začinima. Stavite izrezane komade purećih prsa na foliju i pospite ih začinima s gornje strane. Poriluk izrežite na male komadiće i stavite ga preko mesa. Presavinite foliju tako da pokrije sve sastojke, izbušite nekoliko rupica čačkalicom.

Stavite lim za pečenje u pećnicu i pecite 30 minuta na 180 stupnjeva. U međuvremenu nasjeckajte luk i kobasicu i lagano ih dinstajte na tavici. Nakon 30 minuta izvadite lim iz pećnice, otvorite foliju i stavite dinstani luk i kobasicu preko puretine i poriluka.

Vratite lim u pećnicu i pecite otvorene folije još dvadesetak minuta. Nakon toga, naribajte sir preko svega i zapecite.

Piletina sa sirom i češnjakom

Sastojci:


– file pilećih prsa
– 1-2 žlice kremastog sira za mazanje
– začini (origano, češnjak u prahu)

Način pripreme:


Izrežite džepove u pilećim prsima i napunite ih krem sirom za mazanje. Obložite lim za pečenje aluminijskom folijom, pospite je začinima, stavite napunjena pileća prsa na foliju i pospite ih začinima s gornje strane. Presavinite foliju tako da pokrije sve sastojke, izbušite nekoliko rupica čačkalicom.

Stavite lim za pečenje u pećnicu i pecite 30 minuta na 150 stupnjeva. Nakon 30 minuta odmotajte aluminijsku foliju i pecite još 10-15 minuta na 180 stupnjeva, dok meso ne dobije smeđu boju.

Ražnjići od teletine

Sastojci:

– 400 g teletine
– 50 ml umaka od soje
– 2 žličice senfa
– 1 žličica jabučnog octa
– timijan, lovorov list
– 50 ml svježeg soka od limuna
– žličica biljnog ulja

Način pripreme:


Meso narežite na srednje velike kocke, izmiješajte s ostalim sastojcima i ostavite nekoliko sati u frižideru. Izvadite van, nataknite na 4 štapića za ražnjiće i pecite po želji.

Tijekom faze izmjene možete dodati i paradajz, gljive, paprike i luk.



Punjene gljive

Sastojci:

– 20 velikih šampinjona
– 2 češnja češnjaka
– 30g svježeg peršina
– nekoliko žličica obranog mlijeka
– par kapi biljnog ulja
– sol, crni papar

Način pripreme:

Kupite najveće šampinjone koje nađete, operite ih i otrgnite stapke. Narežite ih na komadiće i dodajte sjeckani češnjak i peršin, sol, papar i obrano mlijeko. Prokuhajte mješavinu u teflonskoj tavi, a za to vrijeme gljive pecite 10 minuta u pećnici. Izvadite gljive, napunite ih mješavinom i vratite u pećnicu na 20 minuta. Kad su gljive pečene, izvadite ih iz pećnice i kapnite po kap ili dvije biljnog ulja na svaku napunjenu gljivu.

Tuna s tri vrste paprike

Sastojci:

– 700 g odrezaka tune
– 1 crvena paprika
– 1 zelena paprika
– 1 žuta paprika
– sok od 2 limuna
– 2 češnja češnjaka
– sol, bijeli papar

Način pripreme:

Paprike operite, rasijecite na pola i izvadite sjemenke. Pecite ih 5 minuta u pećnici na 180 stupnjeva, nakon toga ih izvadite, stavite u plastičnu vrećicu na 10 minuta i nakon toga ogulite kožu. Odreske od tune izrežite u trakice, stavite na lagano nauljenu teflonsku tavu i pecite par minuta. Dodajte malo vode i nastavite kuhati 20 minuta.

Zamiješajte sok od limuna, češnjak i paprike. Kada je tuna skuhana, pustite je da se ohladi i zatim marinirajte umakom. Ostavite u frižideru 2-3 sata, poslužite hladno.

Muffini od zobenih pahuljica

Sastojci:

– 1 jaje
– 1 žličica zaslađivača
– 3 žlice zobenih pahuljica
– 1 žličica praška za pecivo
– 2-3 žlice mlijeka ili jogurta

Način pripreme:

Izmiješajte sve sastojke zajedno sve dok ne postanu kompaktna masa. Masu ulijte u modlu za pečenje muffina (ili male čašice za pečenje). Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite otprilike 15 minuta.

Metro-portal.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Drama Queen

Tada sam mislila kako me cijeli svijet gleda i vrišti da sam kurvetina. A što ćeš, neugodnjak!

Gastronomija

Jagode gotovo da nemaju kalorija, a mogu se pripremiti na razne načine.

Budi fit

Možemo li pravilnom prehranom utjecati na starenje?

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.