Mnoge namirnice oduvijek su na lošem glasu kada se govori o zdravlju. Zdrava i uravnotežena prehrana mora sadržavati namirnice iz svih prehrambenih skupina, a znanstvenici tvrde da upravo zabranjena hrana donosi mnoge dobrobiti za organizam. Mnoge takve namirnice štite od bolesti, a i pomažu u sagorijevanju kalorija, stoga ih nikako ne biste trebali potpuno izbaciti iz jelovnika.
Donosimo deset namirnica koje ne trebate zauvijek prekrižiti – smijete ih jesti, ali u umjerenim količinama.
1. Čokolada
Tijekom dijete i mršavljenja jedno od pravila je izbjegavanje slatkiša, a posebno čokolade koju mnoge žene obožavaju. Tamna čokolada je zasitnija od mliječne, a smanjuje stres i poboljšava raspoloženje. Čokolada sadrži flavonoide koji se nalaze i u crnom vinu, zelenom čaju, voću i povrću. Ovi antioksidansi smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti, raka, visokog tlaka i moždanog udara.
2. Tjestenina
Ugljikohidrati su poznati kao hrana koja deblja, ali kuhana tjestenina i riža sadrže 70% vode, a takva hrana dulje održava osjećaj sitosti nego suha hrana. Jedite integralnu tjesteninu s piletinom, povrćem i maslinovim uljem.
3. Krumpir
vrlo je bitno na koji način pripremate ovu namirnicu. Za razliku od prženih krumpira (pogotovo još ako su servirani uz neki visokokaloričan umak) , kuhani ili pečeni krumpir sadrži vlakna koja pomažu u sagorijevanju masnoća i reguliranju metabolizma. Naravno, ne pretjerujte s količinom. Zdrava porcija krumpira veličine je vaše šake, ne veća.
4. Sir
Sirevi sadrže puno kalorija i masti, stoga se nalaze na većini lista zabranjene hrane. Međutim, kalcij koji se nalazi u siru poboljšava sposobnost sagorijevanja kalorija i masnoća. Nedostatak ovog minerala dovodi do lučenja hormona koji tijelo dovodi u stanje pohranjivanja masnoća.
5. Orašasti plodovi
Orasi, bademi, kikiriki, brazilski oraščići, lješnjaci, pistacije, kestenje i drugi orašasti plodovi su izvrstan izvor jednostruko nezasićenih masti, proteina, vlakana, vitamina i minerala i fitokemikalija koje sprječavaju nastanak srčanih bolesti i rak. Žvakanje orašastih plodova može pomoći u mršavljenju jer ubrzava osjećaj sitosti i sprječava glad.
6. Jaja
Mnogi izbjegavaju jaja zbog straha od visokog kolesterola. Prema novim istraživanjima, odraslima se preporučuje jesti svaki dan jedno jaje jer bjelanjak sadrži lutein koji štiti od srčanih bolesti. Jaja su bogata vitaminima (sadrže vitamin D), mineralima i proteinima. Jedno cijelo jaje sadrži više ključnih vitamina i minerala po 1 kaloriji nego bilo koja druga namirnica.
7. Avokado
Avokado sadrži jednostruko nezasićene masti koje se nazivaju dobrim mastima i pomažu u snižavanju lošeg kolesterola te sprječavaju razvoj bolesti srca. Bogat je omega-3 masnim kiselinama koje sprječavaju depresiju, artritis, astmu i kardiovaskularne bolesti.
8. Kruh
Ugljikohidrati u kruhu potiču proizvodnju serotonina, kemikalije u mozgu koja poboljšava raspoloženje i osjećaj zadovoljstva. Kada je razina serotonina na optimalnoj razini, osjećamo se mirnije i sretnije, a tada i manje žudimo za prejedanjem. Najzdraviji je crni i kruh od integralnog brašna.
9. Crveno meso
Većina ljudi izbjegava crveno meso, ali ono sadrži jednostruko nezasićene masti koje se nalaze i u maslinovom ulju. Veći dio zasićenih masti u mesu smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti jer smanjuje loš (LDL) kolesterol i razinu ukupnog i uravnotežuje dobar (HDL) kolesterol. Meso sadrži visoko kvalitetne proteine, željezo, cink i vitamin B.
10. Maslac
Ljudi od davnih vremena jedu prirodne (životinjske) masti kakve sadrži i maslac. Masti koje se nalaze u maslacu pomažu tijelu da apsorbira hranjive tvari koje se nalaze u povrću, poput karotenoida, antioksidansa koji se nalazi u povrću, kao i vitamina A, D, E i K.
Donosimo deset namirnica koje ne trebate zauvijek prekrižiti – smijete ih jesti, ali u umjerenim količinama.
1. Čokolada
Tijekom dijete i mršavljenja jedno od pravila je izbjegavanje slatkiša, a posebno čokolade koju mnoge žene obožavaju. Tamna čokolada je zasitnija od mliječne, a smanjuje stres i poboljšava raspoloženje. Čokolada sadrži flavonoide koji se nalaze i u crnom vinu, zelenom čaju, voću i povrću. Ovi antioksidansi smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti, raka, visokog tlaka i moždanog udara.
2. Tjestenina
Ugljikohidrati su poznati kao hrana koja deblja, ali kuhana tjestenina i riža sadrže 70% vode, a takva hrana dulje održava osjećaj sitosti nego suha hrana. Jedite integralnu tjesteninu s piletinom, povrćem i maslinovim uljem.
3. Krumpir
vrlo je bitno na koji način pripremate ovu namirnicu. Za razliku od prženih krumpira (pogotovo još ako su servirani uz neki visokokaloričan umak) , kuhani ili pečeni krumpir sadrži vlakna koja pomažu u sagorijevanju masnoća i reguliranju metabolizma. Naravno, ne pretjerujte s količinom. Zdrava porcija krumpira veličine je vaše šake, ne veća.
4. Sir
Sirevi sadrže puno kalorija i masti, stoga se nalaze na većini lista zabranjene hrane. Međutim, kalcij koji se nalazi u siru poboljšava sposobnost sagorijevanja kalorija i masnoća. Nedostatak ovog minerala dovodi do lučenja hormona koji tijelo dovodi u stanje pohranjivanja masnoća.
5. Orašasti plodovi
Orasi, bademi, kikiriki, brazilski oraščići, lješnjaci, pistacije, kestenje i drugi orašasti plodovi su izvrstan izvor jednostruko nezasićenih masti, proteina, vlakana, vitamina i minerala i fitokemikalija koje sprječavaju nastanak srčanih bolesti i rak. Žvakanje orašastih plodova može pomoći u mršavljenju jer ubrzava osjećaj sitosti i sprječava glad.
6. Jaja
Mnogi izbjegavaju jaja zbog straha od visokog kolesterola. Prema novim istraživanjima, odraslima se preporučuje jesti svaki dan jedno jaje jer bjelanjak sadrži lutein koji štiti od srčanih bolesti. Jaja su bogata vitaminima (sadrže vitamin D), mineralima i proteinima. Jedno cijelo jaje sadrži više ključnih vitamina i minerala po 1 kaloriji nego bilo koja druga namirnica.
7. Avokado
Avokado sadrži jednostruko nezasićene masti koje se nazivaju dobrim mastima i pomažu u snižavanju lošeg kolesterola te sprječavaju razvoj bolesti srca. Bogat je omega-3 masnim kiselinama koje sprječavaju depresiju, artritis, astmu i kardiovaskularne bolesti.
8. Kruh
Ugljikohidrati u kruhu potiču proizvodnju serotonina, kemikalije u mozgu koja poboljšava raspoloženje i osjećaj zadovoljstva. Kada je razina serotonina na optimalnoj razini, osjećamo se mirnije i sretnije, a tada i manje žudimo za prejedanjem. Najzdraviji je crni i kruh od integralnog brašna.
9. Crveno meso
Većina ljudi izbjegava crveno meso, ali ono sadrži jednostruko nezasićene masti koje se nalaze i u maslinovom ulju. Veći dio zasićenih masti u mesu smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti jer smanjuje loš (LDL) kolesterol i razinu ukupnog i uravnotežuje dobar (HDL) kolesterol. Meso sadrži visoko kvalitetne proteine, željezo, cink i vitamin B.
10. Maslac
Ljudi od davnih vremena jedu prirodne (životinjske) masti kakve sadrži i maslac. Masti koje se nalaze u maslacu pomažu tijelu da apsorbira hranjive tvari koje se nalaze u povrću, poput karotenoida, antioksidansa koji se nalazi u povrću, kao i vitamina A, D, E i K.
In this article:dijeta, kalorija, metabolizam, mršavljenje, prehrana, ugljikohidrat, zdravlje
Click to comment
You must be logged in to post a comment Login