Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Varivo od kelja na portugalski

Recept za ukusno, toplo i zdravo jelo.

Velik broj posjetitelja ovog bloga svakodnevno dolazi preko tražilice u koju upisuju riječ “kelj” ili “varivo od kelja” i slično. U jesen se naveliko traže i recepti za ajvar ili zimnicu. Recept od ajvara sam odavno objavila (link s lijeve strane) kao i jedan recept za varivo od kelja. Kako je trenutno sezona kelja i kako sam od moje seljanke prije neki dan kupila kelj i još podosta svježeg povrća, odlučila sam pripremiti varivo od kelja koje je malo drugačije nego naše “domaće”.



Caldo verde je „Zelena juha“ porijeklom sa sjevera Portugala. To je i nacionalno jelo koje se poslužuje u gotovo svakom restoranu širom ove divne zemlje. Ja sam ga kušala u jednom vrlo malom restorančiću, tipičnoj ‘birtiji’ u kakvim se hrane domaći ljudi i vrlo mi se svidjelo. Caldo verde se može poslužiti kao zasitno glavno jelo ili kao lagana juha za večeru, ovisno o gustoći te količini jela. Osnova Caldo Verde je juha od krumpira i tu se razlikuje od naših domaćih variva od kelja.

U ovo se jelo dodaje i pikantna kobasica odnosno Chouriço ili Chorizo (španjolski), koja se obično kuha u komadu te poslije nareže. Druga je varijanta ona u kojoj se narezani Chouriço zažuti zajedno s lukom i češnjakom. Vegetarijanci Chouriço naravno mogu izostaviti a za pikantnost – ukoliko ne kuhaju za djecu – dodati malo čili papričica.



Moja verzija “Zelene juhe” je napravljena s još nekoliko sezonskih sastojaka (mrkva i buča odnosno tikva) kojih u originalu nema. Vi se možete odlučiti za verziju koju želite. Tko ne voli kelj, neka uzme blitvu ili listove korabice.

Potrebno:

500 g do 1 kg krumpira
1 luk
2 režnja češnjaka
Kelj, količina po želji
maslinovo ulje
pikantna kobasica ili Chouriço
2 mrkve
Kriška buče ili tikve, oko 100 grama
Kriška celerovog korijena



Priprema:

1. Na maslinovom ulju zažutiti nasjeckani luk, dodati Chouriço ili kobasicu i nakon nekoliko minuta dodati tanko narezani češnjak. Drugi je način spomenut u uvodnom dijelu.

2. Dodati krumpir, oguljen i narezan na kockice i preliti s vodom ili temeljcem (oko 1,5 do 2 litre). Ukoliko kuhate uz dodatak mrkve, celera te buče, prema mojem receptu, naribajte ih i dodajte krumpiru. Krumpir se također može kuhati na dva načina: na vrlo laganoj vatri dok se ne raspadne i ne postane dio juhe ili ga se može, čim omekša, izgnječiti kao za krumpir pire. Meni je ovo brži i jednostavniji način. Začiniti solju i svježe mljevenim paprom.

3. Nakon što je krumpir skuhan i izgnječen, potrebno je pripremiti kelj. Količinu kelja procijenite sami a prema njoj odredite i dodajte još vode. Juha bi morala biti gusta. Za ovaj sam recept od velike glavice kelja skinula 10 velikih i vrlo mesnatih listova. Njima se mora izrezati tvrdi stabljikasti dio. Listove se potom izreže na vrlo tanke listiće i kratko pofuri vrućom vodom (najbrže je iz kuhalice za vodu) da se izbjegne gorčina. Tako narezani i pofureni kelj dodati u juhu od krumpira i kuhati još dvadesetak minuta na laganoj vatri. Preliti s malo maslinovog ulja te poslužiti vruće uz dodatak kruha.

U slast!

Marina kuharica

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Dva klasika, varivo od graha i purica s mlincima, i dalje su duboko u našim srcima. Danas ne moraš biti genije u kuhinji da...

Istaknuto

Unos hrane koja tope masti ne znači i to da možete jesti ove namirnice očekujući kako će kilogrami tek tako nestati

Gastronomija

Za početak sitni zalogajčići, finger food na slavonski način, još ukusniji ako su od crne slavonske svinje fajferice.

Ljepota

Špinat za sjaj u očima, a crveni kupus za blistavu kožu...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.