Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Šparoge s lososom a la Mare

Prvi u seriji recepata sa šparogama…

Obzirom da je u tijeku sezona šparoga, ovo je prvi u seriji recepata sa šparogama, jedna od mojih kreacija koja je ispala upravo onako kako sam željela. Recepata će biti još a ja bih bila presretna ako moj jelovnik možete obogatiti i vašim receptima. Ideja nikad dosta!

Potrebno za 2 odrasle osobe:
  • 150-250 g tjestenine, najbolje penne ali može i špagete
  • 1-2 žlice maslaca
  • 1 režanj češnjaka, sitno nasjeckati (ne protisnuti)
  • 1 mladi luk ili 2 tanka, narezati na kolutove zajedno sa zelenim "perjem"
  • 5 malih koktel rajčica ili 1 srednje velika, sitno nasjeckati a još bolje prethodno blanširati i oguliti kožicu
  • 7-8 ili više zelenih „pitomih“ šparoga (iz uzgoja)
  • 200 ml vrhnja za kuhanje (jedna čašica)
  • 2 tanke kriške dimljenog lososa ili 1 komad svježeg, narezati na tanke trakice ili kockice
  • muškatni oraščić
Napomene:

Količinu tjestenine odredite prema vlastitim potrebama i ukusu odnosno ovisno o tome da li vam je ovo predjelo ili glavni obrok. Kupite po mogućnosti divlji losos a ne onaj iz uzgoja. Također ga možete zamijeniti i škampima koje ste zarezali uzdužno na "leđima" ili čak sitno narezanom piletinom.



Priprema:
  1. Pristavite vodu za penne ili ju skuhajte u kuhalici pa prebacite u lonac, radi uštede vremena. Posolite kad uzavrije i stavite kuhati penne. Njima obično treba oko 8 ili više minuta i tako će biti gotove istovremeno kad i umak.
  2. Maslac staviti u tavu na laganu vatru, da se polako topi. Dodati sitno nasjeckani (nikako protisnuti) češnjak i mladi luk narezan na kolutove.
  3. Dodati rajčice sitno nasjeckane ili prvo blanširane pa onda nasjeckane.
  4. Šparoge narezati na kolutove a vrhove, kojih 5-7 cm ostaviti na stranu. Kolutove dodati u tavu da se polako kuhaju. Ako koristite svježi losos, dodajte ga u ovom trenutku. Dodati i vrhnje za kuhanje i naribati malo muškatnog oraščića te uz lagano miješanje kuhati još nekoliko minuta.
  5. Vrhove prerezati po duljini i staviti na maslac kada su kolutovi već omekšali (provjera vilicom). Okus je bolji ako su pomalo hrskavi. Ako koristite dimljeni losos, dodajte ga sada i posolite i popaprite te još kratko kuhajte kako bi jelo poprimilo okus po lososu.
U slast!

Marina kuharica
Mare

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Duh i tijelo

Za prave stvari treba se potruditi - čini mi se da se ovom parolom vodila priroda kada je stvarala šparoge

Gastronomija

Svakodnevnu brzinsku možete napraviti od tunjevine iz staklenke ili konzerve, ako nemate druge pri ruci.

Gastronomija

Spadate li u ljubitelje curryja i kod kuće možete postići efekt onog iz restorana!

Gastronomija

Jedna šparoga sadrži samo 4 kalorije, pa je idealna namirnica za smanjivanje rizika od dijabetesa tipa 2.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.