Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Pirjano crveno zelje s jabukom i kestenima

Prijedlog za prilog uz božićno pečenje.

Crveno zelje je zimska namirnica prekrasne ljubičasto-plave boje. Za razliku od bijelog zelja, nije ga potrebno kiseliti kako bi održalo svježinu preko zime. Osim toga je niskokalorična, a opet izuzetno zdrava namirnica s ogromnim udjelom vitamina C i K (41 i 45%). Crveno će zelje kuhanjem postati plavo osim ako mu ne dodate kiselinu (limunov sok ili ocat) kako bi zadržalo svoju lijepu crvenu boju. U krajevima koji su nekad pripadali Austro-Ugarskoj Monarhiji, crveno zelje priprema se na sličan način i često se poslužuje uz razna pečenja. U Austriji je obavezan prilog pečenoj guski u periodu oko Martinja. Dodaju mu se i pečeni kesteni i začini koje bi neki vjerojatno radije dodavali u kolače nego u zelje: klinčići i muškatni oraščić. Ja dodajem vrlo malo cimeta a neki dodaju i lovorov list. Vjerujem da bi i marmelada od crvenog zelja bila odlična stvar. Samo ga treba malo duže pirjati. Ovo je tradicionalni austrijski način, slično receptu bake mog supruga, uz moje male dodatke. Sastojci:
  • glavica crvenog zelja (ili dvije ako je za više od 4 osobe)
  • jabuka
  • limun
  • pola žličice kima
  • sol
  • šećer, oko 3 žlice
  • maslac i ulje (tko želi može koristiti i mast umjesto ovo dvoje)
  • luk, tanko narezati
  • čaša vina (ja sam koristila roze, u originalu je crno)
  • temeljac ili voda
  • pečeni kesteni – količina po želji
Priprema:
  1. Zelje dobro oprati pa narezati na tanke rezance. Jabuku oguliti, tanko narezati na kriške i dodati zelju. Dodati sok od limuna (tko želi može dodati i ribanu koricu, ako je limun iz organskog uzgoja), kim, žlicu šećera i sol. Dobro promiješati i ostaviti oko 1 sat da se marinira.
  2. Na zagrijano ulje staviti tanko narezani luk i 2 žlice šećera te pržiti dok ne dobije lijepu smeđu boju. Dodati zelje, lagano pržiti pa ugasiti čašom vina. Polako pirjati (dinstati) zu dodavanje temeljca ili vode sve dok zelje dobro ne omekša. Za to bi vam moglo trebati i do 1 sata.
  3. Tko voli kremastije neka zdrobi nekoliko pečenih kestena i pomiješa s pirjanim zeljem. U suprotnom kestene poslužiti uz gotovo jelo.
Kako je ovo prijedlog božićnog ručka, uskoro slijedi i recept za pačja prsa. Možete poslužiti i pečene krumpire, knedle (kao što to običavaju u Austriji) ili mlince. Marina kuharica

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Kremšnite su desert koji oduševljava nepce svih ljubitelja poslastica.

Savjeti i preporuke

Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom.

Gastronomija

Kopar odmah podsjeća na kisele krastavce i salatu od krumpira, ali je stoljećima imao mjesto u kuhinjama diljem Europe i Azije.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.