Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Nosom do savršenog viskija

Predstavljamo zanimanje master blendera i poklanjamo božićnu ediciju pića Ballantine's.

Viski Ballantine's i dalje se proizvodi prema originalnoj recepturi koju je osmislio George Ballantine, vrhunski blender i jedan od najpoznatijih proizvođača viskija tog doba. On je inzistirao na kvaliteti u svakoj fazi proizvodnje, što se bez pogovora poštuje i danas. Zaslužan je i za niz inovacija u svijetu viskija – prvi je počeo s miješanjem različitih viskija, a naslijeđe kompanije krasi i jedinstveni proces destilacije te specifičan proces sazrijevanja u bačvama, što viskiju Ballantine's daje vrhunski okus, miris i boju.

O predanosti tradiciji i kvaliteti u proizvodnji, naslijeđenoj od samog Georgea Ballantinea govori i podatak da je tijekom 90 godina samo troje ljudi imalo čast raditi kao master blender. S obzirom na to da u Ballantine's Finestu zajedno sazrijeva 50 različiti viskija, uloga master blendera jest da sačuva jedinstven okus i kvalitetu po kojoj je to piće prepoznatljivo. Master blender Sandy Hyslop napravio je nešto zaista nezaboravno, uhvatio je božićni ugođaj u bocu. Note i arome Ballantine's Christmas Reservea prirodne su i sastoje se od sušenog voća, kruške, cimeta, bogatog okusa suhih grožđica. Čak se i prekrasno pakiranje u potpunosti uklapa u blagdanski period. Elegantna pahuljica središnji je detalj na boci, a krasi i prigodnu bijelu kutiju.



“Za mene je to bilo fantastično iskustvo: uhvatiti božićni ugođaj u bocu i stvoriti luksuzni okus, čvrsto ukorijenjen u tradiciju pravljenja viskija. Nevjerojatno sam ponosan na Ballantine's Christmas Reserve, od njegove prekrasne tamnocrvene boje do savršenog spoja okusa. Ne postoji ništa slično na tržištu", ponosno je izjavio Sandy Hyslop.

Master blenderi poput gospodina Hyslopa uključeni su u sve četiri faze proizvodnje, od odabira ječma, provjere kvalitete vode, destiliranja u kotlovima do procesa sazrijevanja, u kojem imaju najveću ulogu. Iz tjedna u tjedan oni upravljaju paletom viskija kako bi pogodili točnu notu i kvalitetu Ballantine's Finesta, koja mora ostati nepromijenjena. Kao što operni pjevači štite svoj glas, tako i master blenderi moraju štedjeti svoj nos od zagađenja. Cigarete su zabranjene, kao i aftershave te parfumirani sapuni, curry ili češnjak. Najosjetljiviji dio posla obavezno se radi prije ručka. S obzirom na to da osjetilo okusa poznaje tek četiri bazna okusa, odnosno slatkoću, slanost, kiselost i gorčinu, jasno je zašto se ti majstori služe osjetilom njuha. Uz to se treba napomenuti i očita činjenica. Svatko tko bi probao 400 uzoraka viskija u roku od pola sata bio bi mrtav pijan, pa se viski kuša tek ako je to nužno.



Jedan od najdojmljivijih prizora u cijelom procesu proizvodnje viskija jest dio u kojem master blender testira bačve. S pomoćnikom koji hoda uz njega šeta se redovima polaganim tempom, zaustavljajući se samo da pomiriše čašu koju mu dodaju prije nego je proslijedi. Jasno je da to nije samo kušanje, već čitav ritual, što pokazuju i pokreti master blendera koji glatko klizi po skladištu s čašom u ruci.

Neumorni napori poznatih blendera poput Ballantinea uspjeli su nametnuti svijetu bolje upoznavanje i razumijevanje viskija. Inovacija i mašta Georgea odigrale su veliku ulogu u etabiliranju blendiranog škotskog viskija kao vodećeg međunarodnog pića. Ballantine's je 1891. godine ušao u jedan od najprestižnijih vodiča, a opisan je kao kompanija s visokom reputacijom blendera vrlo finog viskija s Highlanda, koja rabi destilate raznih destilerija, koje miješa prije sazrijevanja u bačvama. Iste se godine George povukao u Edinburgh, gdje je i umro u 82. godini života. Ljubav prema tom poslu stvorila je od Georgea Ballantinea legendu čija djela žive i 200 godina nakon njegova rođenja.

OSVOJI BOŽIĆNI UGOĐAJ U BOCI
Mi slavimo, a vi možete osvojiti savršen poklon za vašeg muškarca!

Povodom 2. rođendana She.hr-a,  poklanjamo vam 3 boce viskija Ballantine's Christmas Reservea.

Ako želite osvojiti bocu čistog božićnog ugođaja, pošaljite nam mail s točnim odgovorom na adresu [email protected] s naslovom CHRISTMAS_RESERVE, te navedite svoje ime i prezime, korisničko ime i broj mobitela, kao i odgovor na naše pitanje, i osvojite svog muškarca pravim muškim pićem!

Koje arome čine Christmas Reserve tako posebnim?

Vaše prijave primamo do 13. prosinca, nakon čega ćemo objaviti i dobitnike!

Vaš She.hr

Drage naše,
dobitnice viskija Ballantine's Christmas Reservea su: Željka Komuš Sokač, Sandra Keć Kopač i Goranko Vukosav. Čestitamo!
Informaciju o preuzimanju primiti će na mail.
Vaš She.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.