Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Navalimo na grickalice

Sjemenke daju energiju, smanjuju razinu kolesterola, poboljšavaju mentalne i reproduktivne funkcije.

Slanutak potječe iz zapadne Azije i vrlo je popularan u državama na Sredozemlju gdje mnoga nacionalna jela pripremaju koristeći upravo tu mahunarku. Ta namirnica je visokovrijedna u ljudskoj prehrani. Pečeni i posoljeni slanutak možete grickati umjesto kokica. Možete ga ispeći i samljeti i koristiti kao izvrstan nadomjestak za kavu.

Slanutak je iznimno dobar izvor željeza, čak i kuhani slanutak sadrži dvostruko više željeza od jednakih količina mesa.

Sezamove sjemenke potječu sa srednjega istoka. Prije uporabe potrebno ih je popržiti, zgnječiti ili samljeti jer ih u protivnom organizam neće na kvalitetan način probaviti. Sjemenke su bogate bjelančevinama i sadrže sve esencijalne aminokiseline, magnezij, cink, kalcij i željezo (koncentracija kalcija je 20 puta veća nego u mesnom odresku, a koncentracija željeza je tri puta veća). Sezam od davnina smatraju ljekovitom hranom i namirnicom koja usporava starenje.

Suncokret potječe iz Sjeverne Amerike, a Indijanci su ga koristili na mnogo načina još 900 godina prije Krista. Sadrži sve esencijalne aminokiseline te veću količinu vitamina E (50 mg/100gr), što je iznimno važno zbog mnogostruko nezasićenih masnih kiselina, koje uz taj vitamin, koji je antioksidant, neće stvarati kancerogene slobodne radikale. Popržen i samljeven može biti dodatak raznim žitaricama, varivima, umacima. Izvrstan je za grickanje kad sjedite ispred svojih TV-ekrana.

Sjemenke bundeve izvrstan su izvor primarnih bjelančevina, a bogate su i mnogim vitaminima i mineralima. Šaka bučinih sjemenka zadovoljava polovinu dnevnih potreba prosječne osobe za aminokiselinama. Usto, izvrstan su izvor mnogih vitamina i minerala, osobito cinka i željeza. Bučine golice mogu se usitniti i koristiti u mnogim jelima kojima će poboljšati okus i obogatiti ih brojnim esencijalnim hranjivim tvarima.

Kokice su također zdrave. Prosječni ljubitelj kokica na dan pojede 39 grama kokica. Tako povećava unos prehrambenih vlakana, ugljikohidrata i magnezija. Kao proizvod od cjelovitoga zrna žitarica, pojedini nutricionisti zahtijevaju uvrštenje da kokica u piramidu pravilne prehrane. Škrob je sastojak koji je najviše zastupljen u zrnu kukuruza (73 posto) i važan je izvor energije.

Najjednostavnije kokice:

Kokice možete peći u teflon tavi ili woku. Za osam osoba potrebno je: 200 g kukuruza kokičara, 10 žlica maslinovog ulja, žiličica soli.

Priprema:

1. Posudu dobro zagrijte, dodajte ulje, kukuruz, sol i poklopite.
2. Uz povremeno protresanje posude, kokice pecite toliko dugo dok ne čujete kako udaraju o poklopac. Kada pucketanje završi sva su se zrna otvorila i kokice su gotove.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

S ovom mahunarkom moguće je napraviti obroke od doručka do večere, a mi smo se danas odlučili skuhati čušpajz od slanutka.

Budi fit

Možemo li pravilnom prehranom utjecati na starenje?

Zanimljivosti

Kokice su postale popularne uz gledanje filmova tijekom zlatnog doba Hollywooda.

Budi fit

Ubrzajte metabolizam i uklonite nadutost...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.