Evo malo drugačijeg recepta za pripremu dagnji. Ovako pripremljene smo ih jeli prije kojih 5 godina na Sardiniji i bili smo oduševljeni!
Količina dagnji je u prosjeku 500 g po osobi, nama je za dvoje odraslih i dvoje djece bio dovoljan kilogram jer je ovo jelo zasitnije nego recimo buzara. Dagnje treba dobro oprati i očistiti (ćetkom oribati nečistoće). Kako je kod školjaka potreban oprez zbog moguće alergije na školjkaše, nikako ne bih preporučila da ih dajete djeci mlađoj od 3 godine. Moja se kći školjaka dokopala i ranije pa smo se i ranije uvjerili da nije alergična. 🙂
Nikad nije dovoljno naglašavanja da neke namirnice kod neke djece mogu izazvati alergiju ako ih se prerano daje (ako npr. u obitelji postoje osobe alergične na neku namirnicu). Poseban je oprez potreban kod žitarica do 1. godine života, zatim školjaka, škampi te jagoda i kravljeg mlijeka do barem 2. ili 3. godine života kao i svih oraha s posebnim naglaskom na kikiriki od kojeg je za neku djecu i samo mirisanje namirnice izuzetno opasno (moj mali susjed ima taj najviši stupanj alergije).
Oprez je potreban i oko svježine kako ne bi došlo do trovanja. Ako kupujete sirove dagnje onda moraju biti još žive i na dodir se zatvarati. Otvorene možete odmah baciti. Kad su dagnje kuhane onda je pravilo drugačije – bacaju se one koje se nisu otvorile. Za ovo se jelo preporuča dagnje pofuriti na pari (u cjedilu iznad kipuće vode ili posebnom loncu s cjediljkom, poput onoga za šparoge) pa tek onda otvoriti te poslagati u vatrostalnu posudu za pećnicu ili lim.
Sastojci (za 4 odrasle osobe):
Marina kuharica
Količina dagnji je u prosjeku 500 g po osobi, nama je za dvoje odraslih i dvoje djece bio dovoljan kilogram jer je ovo jelo zasitnije nego recimo buzara. Dagnje treba dobro oprati i očistiti (ćetkom oribati nečistoće). Kako je kod školjaka potreban oprez zbog moguće alergije na školjkaše, nikako ne bih preporučila da ih dajete djeci mlađoj od 3 godine. Moja se kći školjaka dokopala i ranije pa smo se i ranije uvjerili da nije alergična. 🙂
Nikad nije dovoljno naglašavanja da neke namirnice kod neke djece mogu izazvati alergiju ako ih se prerano daje (ako npr. u obitelji postoje osobe alergične na neku namirnicu). Poseban je oprez potreban kod žitarica do 1. godine života, zatim školjaka, škampi te jagoda i kravljeg mlijeka do barem 2. ili 3. godine života kao i svih oraha s posebnim naglaskom na kikiriki od kojeg je za neku djecu i samo mirisanje namirnice izuzetno opasno (moj mali susjed ima taj najviši stupanj alergije).
Oprez je potreban i oko svježine kako ne bi došlo do trovanja. Ako kupujete sirove dagnje onda moraju biti još žive i na dodir se zatvarati. Otvorene možete odmah baciti. Kad su dagnje kuhane onda je pravilo drugačije – bacaju se one koje se nisu otvorile. Za ovo se jelo preporuča dagnje pofuriti na pari (u cjedilu iznad kipuće vode ili posebnom loncu s cjediljkom, poput onoga za šparoge) pa tek onda otvoriti te poslagati u vatrostalnu posudu za pećnicu ili lim.
Sastojci (za 4 odrasle osobe):
- 2 kg dagnji
- 200 g parmezana
- oko 100-200 g krušnih mrvica
-
češnjak
-
peršin
-
maslinovo ulje
- Zagrijati pecnicu na 200°C.
- Naribati sir, sitno narezati peršin i češnjak te sve pomiješati s krušnim mrvicama. Također je moguće pomiješati samo mrvice s peršinom i češnjakom pa preko svega naribati sir.
- Školjke otvoriti, zadržati dio na koji je pričvršćeno meso školjke te slagati jednu do druge u posudu za pećnicu a 'poklopac' baciti.
- Podijeliti mrvice s peršinom, češnjakom i sirom po školjkama te na kraju na svaku dodati po pola žlicice maslinovog ulja.
- Peći oko 15 minuta te poslužiti jos vruce.
Marina kuharica
You must be logged in to post a comment Login