Sigurno ste bezbroj puta u životu iskoristili frazu: marljiva poput pčelice, a da pritom niste ni bili svjesni toga koliko ustvari istine leži u toj izreci. Med je uistinu jedna od rijetkih namirnica koja ima toliko nutritivnih, energetskih i prije svega ljekovitih vrijednosti u sebi. Jedini način proizvodnje je upravo uz pomoć neumornih pčela koje sakupljajući pelud u prirodi ga odlažu u saće, te ga od tamo dalje proizvode u med. Ljudska nastojanja da umjetnim putem uz pomoć strojeva i napredne tehnologije stvori med su svaki put završila neuspjehom.
Sve benefiti te namirnice čovjeku su jako dobro poznate od davnina. Prvo spominjanje meda u povijesti datira čak 2.400 godina p.n.e. Čovjek je već tada prepoznao da med u sebi ima samo najbolje i najvrjednije sastojke te ga od pamtivijeka koristi u razno razne svrhe.
Energetska i nutritivna vrijednost
Med je bogat organskim kiselinama (jabučna, limunska, mliječna, pa čak i mravlja), različitim vitaminima, mineralima, enzimima, voskom, polenovim zrncima, eteričnim uljima. Najmanje 180 različitih tvari je izmiješano u njegovoj strukturi. O tome koliki će udio pojedinih tvari biti u njemu, ovisi isključivo o vrsti meda.
Bogat je ugljikohidratima od kojih je 82% šećera, a od toga 41% fruktoze i 36% glukoze, dok ostatak čine saharoza, maltoza i dekstrin. Iako med posjeduje visoku energetsku vrijednost (u 100 g nalazi se 304 kcal/1271 kJ), iznimno je bogat kromom, mineralom koji je neophodan u razgradnji ugljikohidrata i na taj način sprečava nagli porast glukoze u krvi.
Ljekovite vrijednosti
Med u prehrani
Iako je po količini kalorija med daleko ispred šećera, upravo zbog svog visokog nutritivnog sastava je i nebrojeno puta zdraviji i korisniji. U prehrani je njegova upotreba uistinu šarolika. Ne samo u pripremanju slastica, već se koristi i u pripremi jela s mesom.
Njegova vrijednost dolazi do izražaja ako ga se koristi u toplim napicima umjesto šećera, jer osim što je bogatiji okusom, je i mnogočemu korisniji za ljudsko zdravlje. Ali valja pripaziti prilikom konzumacije jer nije ga preporučljivo dodavati u vrelu vodu zbog toga što na taj način gubi dosta svojih korisnih sastojaka, već bi trebali pripaziti da ga se lagano otopi u toploj vodi. Također se preporuča korištenje plastične, drvene ili keramičke žličice prilikom konzumiranja, jer u doticaju s metalom oksidira.
Dnevno konzumiranje jedne žlčice meda ujutro i jedne na večer pomiješane sa žličicom cimeta ili iscijeđenog soka limuna i šalicom tople vode, uvelike pomaže pri reduciranju tjelesne težine.
Pravilno čuvanje
Med je sve samo ne jednoličan proizvod. S obzirom na sastav sirovina od kojih pčela proizvodi med i ovisno o godišnjem dobu se mjenja i sastav meda. U sebi sadrži 16 – 20% vode stoga ako ga se pravilno ne skladišti dolazi do kristalizacije. Struktura i boja meda ovise o samoj vrsti meda, odnosno o tome koja je vrsta cvijeća oprašivana prilikom procesa proizvodnje.
Skladištenje ove namirnice nije komplicirano i zahtjevno. S obzirom da je prepun šećera rok trajanja mu je neograničen te jedino potrebno za imati na umu prilikom njegovog čuvanja jest da je staklenka u kojoj se nalazi dobro zatvorena, da se nalazi na suhom i hladnom mjestu podalje od direktnog izvora svjetlosti.
Sljedeći puta kada poželite neki slatkiš, posegnite za žličicom ove prirodno savršene namirnice. Osim što ćete sebi priuštiti pregršt hranjivih i korisnih sastojaka, njegovo bogatstvo okusa bez obzira o kojoj se vrsti radilo, će vam momentalno vratiti snagu i energiju ta na prirodan i zdrav način utažiti potrebu za dozom slatkoga.
Sve benefiti te namirnice čovjeku su jako dobro poznate od davnina. Prvo spominjanje meda u povijesti datira čak 2.400 godina p.n.e. Čovjek je već tada prepoznao da med u sebi ima samo najbolje i najvrjednije sastojke te ga od pamtivijeka koristi u razno razne svrhe.
Energetska i nutritivna vrijednost
Med je bogat organskim kiselinama (jabučna, limunska, mliječna, pa čak i mravlja), različitim vitaminima, mineralima, enzimima, voskom, polenovim zrncima, eteričnim uljima. Najmanje 180 različitih tvari je izmiješano u njegovoj strukturi. O tome koliki će udio pojedinih tvari biti u njemu, ovisi isključivo o vrsti meda.
Bogat je ugljikohidratima od kojih je 82% šećera, a od toga 41% fruktoze i 36% glukoze, dok ostatak čine saharoza, maltoza i dekstrin. Iako med posjeduje visoku energetsku vrijednost (u 100 g nalazi se 304 kcal/1271 kJ), iznimno je bogat kromom, mineralom koji je neophodan u razgradnji ugljikohidrata i na taj način sprečava nagli porast glukoze u krvi.
Ljekovite vrijednosti
- iznimno je bogat energetskim vrijednostima te je idealan za trenutno vraćanje izgubljene energije
- posjeduje cijeli niz antimikrobnih i antigljivičnih svojstava
- nezamjenjiv je u borbi protiv prehlade i grlobolje
- izvor je velikog broja vitamina i minerala
- pomaže pri mršavljenju
- prirodni je antioksidant
- pomaže pri zacjeljivanju rana
- izvrstan je za njegu kože lica i tijela
Med u prehrani
Iako je po količini kalorija med daleko ispred šećera, upravo zbog svog visokog nutritivnog sastava je i nebrojeno puta zdraviji i korisniji. U prehrani je njegova upotreba uistinu šarolika. Ne samo u pripremanju slastica, već se koristi i u pripremi jela s mesom.
Njegova vrijednost dolazi do izražaja ako ga se koristi u toplim napicima umjesto šećera, jer osim što je bogatiji okusom, je i mnogočemu korisniji za ljudsko zdravlje. Ali valja pripaziti prilikom konzumacije jer nije ga preporučljivo dodavati u vrelu vodu zbog toga što na taj način gubi dosta svojih korisnih sastojaka, već bi trebali pripaziti da ga se lagano otopi u toploj vodi. Također se preporuča korištenje plastične, drvene ili keramičke žličice prilikom konzumiranja, jer u doticaju s metalom oksidira.
Dnevno konzumiranje jedne žlčice meda ujutro i jedne na večer pomiješane sa žličicom cimeta ili iscijeđenog soka limuna i šalicom tople vode, uvelike pomaže pri reduciranju tjelesne težine.
Pravilno čuvanje
Med je sve samo ne jednoličan proizvod. S obzirom na sastav sirovina od kojih pčela proizvodi med i ovisno o godišnjem dobu se mjenja i sastav meda. U sebi sadrži 16 – 20% vode stoga ako ga se pravilno ne skladišti dolazi do kristalizacije. Struktura i boja meda ovise o samoj vrsti meda, odnosno o tome koja je vrsta cvijeća oprašivana prilikom procesa proizvodnje.
Skladištenje ove namirnice nije komplicirano i zahtjevno. S obzirom da je prepun šećera rok trajanja mu je neograničen te jedino potrebno za imati na umu prilikom njegovog čuvanja jest da je staklenka u kojoj se nalazi dobro zatvorena, da se nalazi na suhom i hladnom mjestu podalje od direktnog izvora svjetlosti.
Sljedeći puta kada poželite neki slatkiš, posegnite za žličicom ove prirodno savršene namirnice. Osim što ćete sebi priuštiti pregršt hranjivih i korisnih sastojaka, njegovo bogatstvo okusa bez obzira o kojoj se vrsti radilo, će vam momentalno vratiti snagu i energiju ta na prirodan i zdrav način utažiti potrebu za dozom slatkoga.
You must be logged in to post a comment Login